Legumicultorii care, după experienţa bună a anului trecut, au cultivat pe suprafeţe mari tomate se văd în situaţia de a da rodul muncii pe mai nimic, preţurile scăzând drastic în zona de sud, unde lădiţa de roşii nu ajunge nici la 3 lei, în timp ce comercianţii din pieţe cresc de trei ori şi chiar mai mult preţul de achiziţie.
Au vrut cel puţin câştigurile de anul trecut, au cultivat tomate pe suprafeţe mult mai mari, iar produsele au ajuns să le vândă acum pe mai nimic. Legumicultorii, în special cei din sudul judeţului, îşi vând în această perioadă rodul muncii pentru preţuri derizorii. Lădiţa de roşii a ajuns la nici 3 lei, iar acesta tinde să devină un preţ bun, ardeiul gras de-abia atinge 1,5 - 2 lei, castraveţii se cumpără „din poartă” cu 1,2 - 1,4 lei, deocamdată preţuri încă bune având doar vinetele, care se vând cu 1,5 - 2 lei/kg. Pe deasupra, de o săptămână şi mai bine au venit şi ploile, care scad producţia şi compromit legumele în prag de cules, obligându-i pe producători să dea alţi bani pentru tratamente, doar-doar nu vor pierde tonele de legume care au acum mai multă apă decât le-ar trebui o vară întreagă.
„În piaţă nu e unul din cei care dau cu sapa!”
„Aş putea spune că e cod portocaliu la roşii, dar aşteptăm, din păcate, codul roşu, dacă nu se întâmplă ceva, să mai crească preţurile un pic. Adevărul este că în acest an s-au cultivat tomate în proasta, după ce anul trecut preţurile au fost bune. Acum toată lumea a pus roşii, 10.000, 20.000, 50.000 de fire, iar la Izbiceni se dau 75 de kilograme cu 10 lei. Unde să te duci cu ele, că şi la transport mai pui 0,2 lei/kilogram?! Mulţi spun că dacă vremea o ţine tot aşa şi preţurile nu cresc, scot roşiile şi pun castraveţi. Şi ardeiul gras a ajuns la preţuri derizorii, iar acum vorbesc de banii pe care reuşesc să-i încaseze producătorii, pentru că în piaţă nu există unul din cei