Fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, actual senator PSD, considera ca n-ar trebui sa ne lasam inselati de procentele de promovabilitate mult mai mari in aceasta sesiune a Bacalaureatului, intrucat acestea tin de circumstante.
Pop a explicat, pentru Ziare.com, faptul ca principalul motiv pentru care avem un procent de peste 55%, cu aproape 10 procente peste anul trecut, e ca s-au prezentat mult mai putini absolventi de liceu, in general cei mai bine pregatiti. Fostul sindicalist crede si ca Legea uceniciei, alegerea subiectelor de examen si faptul ca nu am mai avut un "varf" al participarii celor veniti pe "ruta progresiva" - cei care nu luasera capacitatea acum 5 ani, dar au intrat totusi la licee, a contribuit la rezultat.
Multi au amanat participarea la Bac!
"Rezultatele sunt cat se poate de normale. Depinde si ce vrem sa comparam. Ca sa avem o radiografie clara, trebuie sa luam pe doua paliere. Unu - absolventii de serie curenta, doi - absolventii de serie anterioara.
Ca sa avem o imagine si mai clara, trebuie sa vedem cati dintre absolventii seriei curente au sustinut examenul de Bacalaureat. Multi dintre ei au preferat sa intre in sesiunea din august, altii au ramas corigenti si n-au intrat in examenul de Bacalaureat. Ca sa comparam, trebuie sa luam pe ultimii 3 ani de zile. A compara doar procente brute nu face nimanui bine.
Ma uit la mine in Maramures - pe seria curenta e vreo 67% - dau un exemplu - pe seriile anterioare, gradul e de 30%. Daca ne raportam la total, procentul e de 60%. A influentat foarte mult gradul de participare.
In sesiunile anterioare, aveam cate 300-350 de mii de studenti inscrisi la Bacalaureat. Anul asta am avut cam 160.000 (...)cei care nu au dorit sa se prezinte au considerat ca poate e prea grea sesiunea", a explicat Pop, care considera ca, implicit, s-au prez