Aproape cinci mii de bancnote false au fost descoperite în 2012 de specialiştii Băncii Naţionale a României. Dintre acestea, aproape jumătate au fost capturate de poliţişti înainte de a fi puse în circulaţie.
Astfel, potrivit datelor prezentate în Raportul anual al băncii centrale, în 2012, falsurile de bancnote româneşti expertizate la BNR au totalizat 4.575 bucăţi, în scădere cu 20% faţă de 2011. Din numărul total de bancnote false, 2.330 au fost capturate de poliţie în cursul unor acţiuni specifice, înainte de a fi puse în circulaţie, iar 77 au constituit cazuri de altă natură, precum confiscările, astfel încât doar 2.168 falsuri au fost depistate în circulaţie, cu 33% mai puţin decât în 2011.
Marea majoritate a falsurilor depistate în circulaţie a fost realizată pe hârtie, uneori cu fereastra transparentă imitată rudimentar.
Contrafaceri bine realizate
Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 10 lei, cu 2.672 bucăţi, din care 2.161 bucăţi au fost capturate de poliţie. Specialiştii BNR spun că materialul plastic pe care erau imprimate peste 2.500 bancnote de 10 lei imită foarte bine originalul, astfel că un neavizat ar fi fost uşor păcălit. „Materialul plastic pe care au fost imprimate bancnotele false de 10 lei s-a apropiat ca aspect şi textură de substratul autentic, iar falsurile, bine realizate, ar fi putut induce în eroare utilizatorii neavizaţi”, arată reprezentanţii BNR.
Ca număr de contrafaceri depistate, pe locul al doilea s-a situat bancnota de 100 lei, cu un număr de 1.650 falsuri, din care 158 au fost capturate de poliţie. În ceea ce priveşte modul de imprimare, doar 75 de bucăţi au fost realizate pe material plastic.
A treia cea mai contrafăcută bancnotă a fost, pe parcursul anului trecut, bancnota de 200 lei, cu un număr de 146 falsuri, din care 9 capturate de poliţie