Papa Francisc efectuează luni o vizită fără precedent la Lampedusa, unde va "deplânge" sute de imigranţi nord-africani care au murit încercând să traverseze Mediterana în căutarea unei vieţi mai bune.
Fostul arhiepiscop de Buenos Aires va arunca o coroană de flori în mare şi va susţine o mesă în omagiul victimelor, dotat cu o cruce făcută din rămăşiţele ambarcaţiunilor folosite de către migranţi.
Papa se va duce, de asemenea, pe cheiul portului, unde refugiaţii ajung după călătorii extenuante din Libia sau Tunisia, dar care adesea au început, în realitate, din zone din Africa defavorizate sau devastate de conflicte (Somalia, Etiopia) şi Orientul Mijlociu (Irak, Siria, Afganistan).
Lampedusa este situată la aproximativ 100 de kilometri coastele nord-africane şi la peste 200 de kilometri de Sicilia.
Papa se duce la Lampedusa "pentru a deplânge morţii", a explicat secretarul său, părintele Alfred Xuereb, vorbind despre prima călătorie a lui Jorge Bergoglio în afara Romei din 13 martie, atunci când a fost ales la conducerea Bisericii Catolice.
Vizita Papei va fi scurtă, sosirea fiind prevăzută în jurul orei 07.15 GMT (10.15, ora României), iar întoarcerea la Roma în jurul orei 10.45 GMT (13.45, ora României).
Aproximativ 50 de imigranţi, inclusiv de religie musulmană, se vor întâlni cu Papa argentinian, cunoscut în ţara sa pentru atenţia acordată celor mai nevoiaşi.
"Restul Italiei şi Europa trebuie să ne ajute", a pledat Giusi Nicolini, primar de stânga la Lampedusa, referindu-se la afluxul de migranţi şi refugiaţi de la Lampedusa.
Duminică, autorităţile au salvat aproximativ o sută de migranţi aflaţi în derivă în largul coastelor siciliene.
Parohul din Lampedusa, părintele Stefano Nastasi, aflat la originea venirii Papei, a subliniat că mesa va fi celebrată pe micul stadion local, în care au fost adăpostiţi înt