Asiguraţii ar putea primi, în sfârşit, începând cu lunile următoare, cardul de asigurat de care se vorbeşte încă din 2006, ultimul care a avansat termene fiind noul preşedinte al CNAS.
Cu un simplu act să dovedeşti că eşti asigurat, să primeşti servicii şi, implicit, să certifici efectuarea serviciilor medicale primite, este obiectivul enunţat încă din 2006, prin intermediul legii sănătăţii, dar nepus până astăzi în practică. Conform legii, emiterea acestuia ar fi trebuit să devină certitudine în 2007. De atunci s-au tot dat noi termene, inclusiv spre sfârşitul anului trecut. De data aceasta, noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, declara în urmă cu câteva zile că primele 200.000 de carduri vor fi realizate până la sfârşitul acestei luni, iar peste 7 milioane până la finele anului. De altfel, 2,5 milioane au ieşit deja de la Imprimeria Naţională şi urmează să fie personalizate.
În judeţ, teoretic, 364.745 de pacienţi ar urma să primească aceste carduri, cu peste 2.000 mai puţini decât la finalul anului trecut. Că mare parte dintre aceştia au dobândit calitatea de asigurat fără a fi nevoiţi să contribuie este o altă discuţie. Deocamdată încă în discuţie este disponibilitatea medicilor de familie de a completa mare parte din informaţiile pe care trebuie să le conţină cardul.
„Noi am avut discuţii cu medicii de familie pe la începutul acestui an, când au spus că refuză să facă această muncă, pentru că le-ar ocupa din timpul rezervat actului medical. Se punea problema şi de remunerarea pentru procesul de completare a datelor, care cred că ar schimba firul discuţiei. Ce e drept, acum nu am mai abordat subiectul, dar dacă trebuie să punem în practică acest proiect, o vom face la termenele stabilite”, a declarat preşedintele CJAS, Florin Ciocan.
Noile carduri vor furniza informaţii minime despre