Până să mergem în vizită la Biroul Pirotehnic din Poliția Capitalei credeam că suntem în stare să dezamorsăm o bombă dacă e cazul. Pare simplu, nu? Trebuie doar să o găsești și să tai firul roșu. Sau pe cel albastru, mă rog! OK, poate pe cel verde! În realitate însă, lucrurile nu-s nici pe departe așa de simple. De exemplu, am aflat de la comisarul-șef Mugurel Săftoiu, șeful biroului, că nici măcar termenul „dezamorsare” nu-i cel corect, ci, de fapt, se spune că „neutralizezi” o bombă.
Dezamorsarea pe care ne-o imaginăm noi e doar din filme, pentru că de obicei nu prea trimiți oameni lângă chestii care pot să facă BOOM!, decât ca ultim resort. În multe cazuri se folosește, de fapt, un procedeu de disrupție, cu un fascicul de apă. Dacă deja vedeți titluri tabloide de tipul „Rămâi mascat! Pirotehniștii români se luptă cu bombele folosind apă”, veți fi surprinși să aflați că apa, manipulată în anume feluri, poate să treacă și prin blindaj de tanc. De fapt, pirotehniștii de la Capitală se luptă cu dispozitivele explozive folosind echipamente la standarde europene, semn că, măcar când vine vorba de explozii, statul români își mai și face datoria când vrea. Băieții de la pirotehnic au costume de 40 de kilograme, sub care mai trebuie să poarte și un costum de ventilație. Colegul Mihai și-a pus doar casca de la un astfel de costum pe cap și a înțeles de ce pirotehnia e o muncă grea. La propriu!
Care e ocupațiunea mintală a pirotehniștilor?
Pirotehniști avem în Poliția Română de 27 de ani, și de atunci n-au avut timp să se plictisească. E adevărat, mai primesc și alarme false, dar nu-și permit niciodată să riște. Ultima mare amenințare reală de care Mugurel Săftoiu își aduce aminte e cea din 2000, din Piața Unirii, operațiune care, asemenea celorlalte, s-a încheiat cu succes.
Cine avea impresia că pirotehniștii se ocupă chiar cu orice face „BUM!” sau