Examenul de bacalaureat ar trebui sa fie concluzia fireasca a faptului ca un elev s-a pregatit, un semn de normalitate si nu o sperietoare la adresa intregii natiuni, considera Daniel Petriceanu, profesor de matematica la Colegiul Mihai Viteazul din Bucuresti.
"Examenul de bacalaureat nu ar trebui sa fie o tinta - 'Eu trebuie sa ma duc sa iau Bac-ul!'. Pai, daca asta a devenit o tinta, inseamna ca ne-am intors in timp cu 100 de ani. Tinta noastra este sa stim. Examenul de bacalaureat trebuie luat ca o concluzie fireasca a faptului ca stim.
Sa zicem ca eu ma pregatesc sa merg mai departe, sa imi continui studiile. Nu ar trebui ca tinta mea principala sa fie Bac-ul! Daca m-am apucat de invatat din clasa a IX-a, in mijlocul studiului am un examen de sustinut pe care, evident, il trec ca pe o normalitate si merg mai departe. Asta ar trebui sa fie examenul de bacalaureat. Nu o sperietoare la adresa intregii natiuni, un intreg show la televizor", a declarat Daniel Petriceanu, unul dintre cei mai buni profesori de matematica de liceu, pentru Ziare.com.
Au fost dezavantajati copiii buni
Intrebat cum i s-au parut subiectele date anul acesta la proba de matematica a bacalaureatului, Daniel Petriceanu a raspuns: "Mai simple si fata de anii anteriori, si fata de ce ar trebui ele sa fie".
"Au fost dezavantajati copiii buni. Un copil bun se pregateste la un anumit nivel, iar daca un elev s-a pregatit la un nivel acceptabil ca sa isi poata continua studiile, atunci subiectele astea i se par extrem de simple. N-ar fi o mare nenorocire, dar el este adus pe picior de egalitate cu un copil care s-a pregatit mult mai putin, si asta nu e corect.
Pe de alta parte, daca vom continua cu un examen care sa fie din ce in ce mai simplu, nu vom mai fi credibili in exterior, liceul din Romania nu va mai fi credibil prin examen