Inseminarea artificilă e o temă la modă în filme, generatoare de situaţii conflictuale sau comice. Regizorul canadian Ken Scott e în situaţia inedită de a face două filme după acelaşi scenariu, scris de el şi Martin Petit. „Starbuck” a primit Premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.
Inseminarea artificială ca tehnică medicală este acum o procedură foarte uzitată. Multe cupluri apelează la ea pentru a rezolva o problemă de fertilitate.
Alte cupluri, cele de homosexuali, vor să aibă copii prin intremediul unei mame surogat sau cu ajutorul unei bănci de spermă. Jodie Foster are doi băieţi prin acest procedeu. Ricky Martin, Neil Patrick Harris sau Sir Elton John au câte doi copii prin intermediul unei mame purtătoare. Cei trei copii ai lui Michael Jackson au fost toţi născuţi prin acest procedeu.
Metoda e benefică şi pentru cuplurile în care mama are probleme în a duce sarcina până la capăt. Nicole Kidman, măritată cu Keith Urban, şi Sarah Jessica Parker, măritată cu Matthew Broderick, au apelat la mame surogat pentru a avea mai mulţi copii, după ce avuseseră câte un copil pe cale naturală.
Plan de rezervă
Inseminarea artificială a devenit, în ultimii ani, o temă ofertantă pentru filme. În 2010, au intrat în cinematografe trei producţii americane cu interpretări diferite ale aceleiaşi teme.
„The Kids are All Right - Copiii sunt bine-mersi” este povestea unui cuplu de lesbiene, Julianne Moore şi Anette Bening, care are doi copii prin inseminare artificială. Când cresc, copiii, Mia Wasikowska şi Josh Hutcherson, îşi caută tatăl biologic, Mark Ruffalo, şi-l aduc în familie. Filmul a avut nominalizări la Oscar pentru Annette Bening, Mark Ruffalo, Cel mai bun film şi Cel mai bun scenariu original.
În comedia romantică „The Back-up Plan - Plan de rezervă”, Jennifer Lopez e disperată că nu a întâlnit