Germania nu se mai bazează pe exporturi pentru susţinerea creşterii economice, ci pe consumul populaţiei stimulat de salarii mai mari.
Exporturile Germaniei au înregistrat în luna mai cea mai abruptă scădere de după sfârşitul anului 2009 mai ales din cauza declinului cererii în celelalte state ale zonei euro, un semn îngrijorător pentru cea mai mare economie europeană şi totodată principalul motor de creştere economică al regiunii. Vestea bună, pentru Europa şi România, este că importurile au crescut peste aşteptări. Germania este principala sursă de importuri pentru România, dar şi cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.
Exporturile Germaniei au scăzut cu 2,4% în termeni ajustaţi sezonier în luna mai, comparativ cu luna anterioară, la 90,4 miliarde de euro, după două luni de creştere. Acesta este cel mai accentuat declin de după decembrie 2009. Scăderea este de 4,8% în termeni anualizaţi şi reflectă mai ales contracţia de 9,6% a cererii din celelalte state din zona euro, scrie AP.
Livrările în străinătate, în mod tradiţional seva care hrăneşte economia germană, sunt afectate de criza din zona euro, care erodează cererea de aici. Uniunea monetară este cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele germane. Exporturile către această regiune au o pondere de 40% în total. De asemenea, încetinirea economiei chineze reduce apetitul într-o ţară văzută de multe companii din Germania ca o alternativă pentru Europa, notează agenţia Thomson Reuters. Imaginea pesimistă este completată de un sondaj la care au participat directori de achiziţii care sugerează că situaţia exporturilor nu s-a îmbunătăţit în iunie. Guvernul de la Berlin se aşteaptă ca exporturile să reprezinte un obstacol pentru creşterea economică anul acesta şi se bazează în schimb pe consumul populaţiei, stimulat de salariile mai mari, o piaţă a muncii sănătoas