„Adevărul“ a calculat dinamica promovabilităţii de la Bacalaureat în ultimii patru ani astfel încât să ocolească manipularea la care au recurs autorităţile şcolare pentru a-şi ameliora statisticile
Descurajarea elevilor de a participa la Bacalaureat, pentru ca inspectoratele şcolare să iasă bine în statistici, este una dintre explicaţiile pentru care, oficial, rezultatele examenului de maturitate arată anul acesta ceva mai bine decât în ultimii doi ani.
Manipularea statisticilor este însă inutilă dacă promovabilitatea se calculează altfel decât o face oficial Ministerul Educaţiei. Astfel, în loc să raporteze numărul elevilor care au luat Bac-ul la numărul celor care au intrat în examen, „Adevărul“ a calculat promovabilitatea raportând numărul celor care au luat acest examen la numărul celor care au absolvit clasa a XII-a.
Pentru relevanţă, am făcut aceleaşi calcule pentru rezultatele din ultimii patru ani, adică inclusiv anul 2010, ultimul în care Bacalaureatul s-a dat fără supravegherea camerelor video.
I-am inclus în cifre doar pe absolvenţii anului respectiv, nu şi pe cei care veneau „din urmă“ pentru că picaseră Bac-ul în anii anteriori.Calculată astfel, promovabilitatea pentru anul 2013 este de 46,7 la sută, faţă de 62 la sută, cât reiese după statistica oficială.
Anul acesta s-a înregistrat prima creştere a ratei de promovare la Bacalaureat de la introducerea camerelor de supraveghere, în 2011, şi până acum: datele parţiale anunţate ieri arată o creştere de la aproape 44% la 55,65%.
Specialiştii susţin că cifra nu ar arăta neapărat acelaşi nivel de creştere a performanţei şcolare la finalul liceului, şi o explică mai degrabă prin numărul mai mic de candidaţi din 2013, mulţi dintre elevi nefiind lăsaţi să dea examenul sau nefiind suficient de pregătiţi, cât şi subiectele uşoare şi diferenţiate la probele de profil.
Datel