Cei doar patru medici specialişti diabetologi din judeţ sunt asaltaţi de miile de bolnavi. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani (DSP), în prima parte a anului s-au înregistrat 620 de noi cazuri de diabet. Din 2006, statisticile arată că numărul creşte cu aproximativ 1.000 de la un an la altul, ajungându-se astfel de la 8.200 în 2007 la un total de 12.731 de bolnavi de diabet în evidenţe în 2013. Deşi specialiştii pun situaţia pe seama adresabilităţii din ce în ce mai mari la medici şi controalelor mai riguroase, numărul reflectă şi viaţa dezorganizată a foarte multor botoşăneni. „Factorii principali care determină apariţia bolii sunt alimentaţia proastă, sedentarismul şi stresul. Însă apariţia diabetului zaharat e legată şi de factori ereditari, genetici”, a spus Carmen Galiano, medic în cadrul Cabinetului de diabet, nutriţie şi boli metabolice din cadrul Spitalului Judeţean.
Ioan Petrescu (foto), medic-şef al Secţiei de diabet, spune că activitatea devine din ce în ce mai grea, în faţa cabinetului din policlinică fiind aglomerat în permanenţă, iar cele 25 de paturi din spital sunt ocupate aproape tot timpul.
Cei doar patru medici specialişti diabetologi din judeţ sunt asaltaţi de miile de bolnavi. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani (DSP), în prima parte a anului s-au înregistrat 620 de noi cazuri de diabet. Din 2006, statisticile arată că numărul creşte cu aproximativ 1.000 de la un an la altul, ajungându-se astfel de la 8.200 în 2007 la un total de 12.731 de bolnavi de diabet în evidenţe în 2013. Deşi specialiştii pun situaţia pe seama adresabilităţii din ce în ce mai mari la medici şi controalelor mai riguroase, numărul reflectă şi viaţa dezorganizată a foarte multor botoşăneni. „Factorii principali care determină apariţia bolii sunt alimentaţia proastă, sedentarismul şi stresul