Intervenţiile premierului Victor Ponta şi apoi ale preşedintelui Ion Călinoiu, primarului Florin Cârciumaru şi prefectului Claudiu Teodorescu la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu au avut ecou. Propunerea de modificare a Ordinul 33, cel care permite acum oprirea termocentralelor dacă nu este consum, este tot în discuţie. Între timp, Hotărârea de Guvern 138 ce permite accesul garantat a 500 de MWh de la CE Oltenia nu prea este aplicată, fiind zile când compania energetică livrează şi 300 de MWh.
Directorul executiv al CE Oltenia povestea într-o conferinţă de presă cum a intervenit Victor Ponta la ANRE şi cum Ion Călinoiu a plecat cu repeziciune la o discuţie cu reprezentanţii Autorităţii, pentru a rezolva problemele de la CE Oltenia. Asta se întâmpla în luna mai. Tot în mai, câteva zeci de energeticieni au protestat în faţă la ANRE. La final, sindicaliştii au plecat cu o hârtie prin care CEO era acuzat că nu are contracte bilaterale, dar şi promisiunea că Ordinul 33 va fi pus în dezbatere spre modificare. Au trecut două luni de atunci, iar documentul este tot în discuţie. Potrivit site-ului ANRE, se aşteaptă propuneri de modificare până pe 9 iulie, termenul iniţial fiind 24 mai. Documentul de discuţie completează modul de participare la piaţa de echilibrare a unităţilor de producţie dispecerizabile stabilit prin Ordinul 33/2012.
Ce solicită Complexul Oltenia de la ANRE
Complexul Energetic Oltenia are mai multe propuneri de modificare a ordinului, postate şi pe site. Şi ANRE a postat pe site varianta de proiect. CE Oltenia a cerut ca preţul ofertat zilnic pe piaţa de echilibrare de 0,1 lei pe MWh dat eolienelor, solarelor, centralelor pe cogenerare etc., să fie aplicat şi la Oltenia, care plătea 10 lei pe MWh. Dar, dacă se menţine actuala formă, CEO propune ca preţul aplicat pentru energia solară, nucleară, hidro ş