Guvernul israelian a aprobat ieri un proiect de lege cu scopul de a pune capăt unui sistem ce a permis cetăţenilor ultrareligioşi să fie scutiţi de serviciul militar obligatoriu încă de la începutul statului evreu. Sursa: Reuters
Proiectul de lege aprobat de guvern şi de comitetul legislativ ministerial prevede că bărbaţii ultrareligioşi trebuie să efectueze serviciul militar sau serviciu civil în slujba statului.
Noua lege, ce va fi pusă în aplicare în termen de patru ani în cazul adoptării, trebuie încă să treacă printr-o serie de voturi în parlament înainte de a intra în vigoare.
Serviciul militar este obligatoriu în Israel şi durează trei ani pentru bărbaţi şi doi pentru femei. Dar zeci de mii de bărbaţi ultrareligioşi studenţi la yeshiva (şcoli talmudice) sunt în prezent scutiţi.
Primul ministru Benjamin Netanyahu a salutat adoptarea proiectului de lege, explicând că în afară de serviciul militar sau civil, această reforma ar integra bărbaţii ultrareligioşi în “populaţia activă", scrie Agerpres.
Ministrul său al apărării, Moshe Yaalon, a declarat că această lege este “singurul mijloc de a schimba o realitate injustă ce s-a consolidat în 65 de ani", cu referire la crearea Israelului în 1948.
Toate încercările de a extinde serviciul militar au fost violent respinse de partidele ultrareligioase, dar cei care reprezintă în prezent ultrareligioşii - formaţiunea Iudaismul Unificat Tora şi partidul Shass - nu fac parte din coaliţia formată de Netanyahu la începutul acestui an.
Patru miniştri şi membri ai partidului naţionalist al lui Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinu, s-au abţinut să voteze proiectul de lege, explicând că textul nu îi include pe arabii israelieni, scutiţi de facto de serviciul militar. Ultrareligioşii reprezintă aproximativ 10 la sută din cei 8 milioane de israelieni.