La masa discutiilor s-au asezat astazi, 8 iulie, reprezentantii mai multor asociatii si ONG-uri din Maramures, dar si din tara. Reuniunea a avut loc in Baia Mare, cu scopul de a gasi solutii comune care sa ii ajute pe cei care lucreaza in domeniu sa iasa din criza financiara care, in ultimii ani, a redus foarte mult numarul actiunilor si activitatilor derulate. La dezbateri au luat parte si reprezentanti ai administratiei baimarene, care au subliniat faptul ca o problema pe care o au organizatiile de acest tip e aceea ca nu merg pe o viziune comuna.
Reprezentantii ONG-urilor, stransi astazi la Primaria Baia Mare, au aratat ca, in prezent, se fac foarte multe sacrificii pentru a tine pe linia de plutire activitatile incepute, in contextul in care fondurile proprii s-au redus foarte mult iar finantarile primite de la autoritatile locale si judetene sunt limitate.
Salvarea ar trebui sa o reprezinte directionarea celor doua procente din impozitul pe salariu catre asociatii, insa maramuresenii continua sa ramana reticenti fata de acest sitem, chiar daca nu scot efectiv bani din buzunar pentru sprijin.
„Pentru noi au fost perioade, din fericire nu foarte lungi, in care a trebuit sa strangem cureaua. Au fost perioade si vreau sa va mai spun ca sacrificiile acestea au presupus chiar sa ducem bani de acasa sau sa te duci la prieteni , sa ceri bani imprumut in nume propriu, ca ulterior sa ii folosesti pentru asociatie”, a aratat presedintele Asociatiei Esperando, Daniel Filipas.
Pe de alta parte, autoritatile locale sustin ca de multe ori exista asociatii care, in loc sa analizeze in prealabil nevoile societatii si ale cetatenilor, vizeaza in principal proiectele si abia mai apoi se raporteaza, din mers, la situatia existenta, desi parcursul ar trebui sa fie invers.
Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches,