În România preţurile pentru alimente şi băuturi nealcoolice sunt cu 33% mai mici decât media europeană, reiese dintr-o analiză realizată de Eurostat.
România ocupă antepenultimul loc într-un clasament ce cuprinde 35 de ţări din Europa. Pe ultimul loc se află Macedonia, urmată de Polonia, care este statul din UE cu cele mai mici preţuri, raportat la puterea de cumpărare, relevă datele Eurostat.
Indicele preţurilor pentru alimente şi băuturi nealcoolice, în 2012, în 35 de ţări europene
(clic pe imagine pentru a mări)
Sursa eurostat
Eurostat a calculat indexul nivelului preţurilor, care exprimă nivelul preţurilor dintr-o anumită ţară, în raport cu altele, ţinând cont de paritatea puterii de cumpărare şi cursul de schimb nominal.
La nivelul Uniunii Europene există diferenţe semnificative la nivelul preţurilor pentru mâncare, băuturi şi ţigări, reiese din datele Eurostat.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, este de părere că datele Eurostat arată că preţurile la mâncare în România "se ţin" de salariile din România.
"Românii nu pot fi plătiţi mai bine pentru că nu avem un PIB din care să fie plătiţi mai bine", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Harta indicilor preţurilor la mâncare în 35 de ţări din Europa
(clic pe imagine pentru a mări)
Sursa eurostat
România, aproape de coada clasamentului
La alimente, în general, România ocupă locul 4 de la coada clasamentului, acelaşi loc cu Bulgaria. Pe ultimul loc al clasamentului, cu cele mai mici preţuri la mâncare, în general se află Macedonia, urmată de Polonia, Albania şi apoi România şi Bulgaria unde indicele preţurilor este de 67%, adică sub media din UE.
Studiul are şi subcategorii de alimente. Astfel, la pâine, România are unele dintre cele mai mici preţuri, clasându-se pe locul