Scris de Călin Corpaş - Reprezentantul companiei sârbo-ruseşti susţine că nu sunt interesaţi de extragerea gazelor de şist prin fracturare hidraulică.
NIS Petrol SRL, firma ce are în concesiune perimetrul de explorare-exploatare EX-2 Tria, susţine că va căuta petrol, nu gaze de şist. „Noi căutăm petrol. Este în interesul tuturor şi ar duce la scăderea, la un moment dat, a preţurilor la combustibili”, ţine să transmită geofizicianul Dorel Vlad, care s-a recomandat ca fiind reprezentantul acestei firme pe partea de supervizare a lucrărilor de colectare a datelor seismice. NIS Petrol SRL a fost înfiinţată în România de grupul sârbesc NIS, deţinut de gigantul rus Gazprom.
Reacţia oficialului NIS vine în contextul în care au început deja demersurile pentru prospectarea terenului din perimetrul de la Tria de o firmă din Ungaria, cu care NIS are contract – Acoustic Geophysical Services. Până acum, însă, această firmă nu a avut mare succes în a-i lămuri pe oameni să le permită efectuarea de măsurători seismice pe propriile terenuri, din cauza deficitului de imagine produs de controversa legată de metoda de exploatare a gazelor captive în straturile de şisturi – prin fracturarea hidraulică a acestor roci.Să vină certificarea!
Vlad se arată nemulţumit că firma pe care o reprezintă a fost asociată cu gazele de şist şi asigură că în curând NIS va veni cu un document de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) care să certifice lipsa intenţiilor privitoare la gazele de şist. „Este asociat cu numele nostru, a companiei noastre. Este o modalitate de a panica populaţia fără sens. Reprezentanţii companiei noastre au mers la Biharia, Sârbi, pe perimetre, peste tot s-a informat în mod expres că nu vom face această gogomănie. Vom avea un act de la ANRM care să ateste acest fapt. Am semnat că Gazprom nu face obiectul acestor activităţi de fracturare hidraulică. S-a