Rifil SA a aniversat, la finele lunii iunie a acestui an, împlinirea a 40 de ani de la înfiinţare, fiind prima societate de producţie cu capital străin, constituită în România, încă din perioada comunistă. În 1973, a fost înfiinţată la Săvineşti, judeţul Neamţ, prima companie de producţie cu capital străin din ţara noastră după 1945 şi prima din ţările semnatare ale pactului de la Varşovia. Contractul în urma căruia a luat fiinţă societatea mixtă româno-italiană Rifil SRL avea o durată de 16 ani, iar asociaţii erau Centrala Industrială de Fibre Sintetice Săvineşti şi societatea Romalfa Biella din Italia.
Rifil activează în industria textile, în producţia de fire acrilice vopsite şi nevopsite şi este lider în domeniu la nivel european. Rifil este nu numai prima societate mixtă înfiinţată în România după anul 1945, dar şi prima din ţările din Europa de Est. Compania este înregistrată în registrul Ministerului Finanţelor Publice din România cu numărul 1.
Ioan Strătilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Rifil, are o viziune aparte despre evoluţia mediului de afaceri din ţara noastră, despre care spune că nu a găsit soluţia potrivită să treacă de la comunism la economia de piaţă. Domnia sa nu este optimist cu privire la evoluţia viitoare a economiei noastre spunând că Guvernul trebuie să acorde mult mai multă atenţie mediului de afaceri.
Mediul de afaceri din ţara noastră nu a reuşit, începând din 1990 încoace, să găsească soluţiile cele mai potrivite, care să permită trecerea atât din punct de vedere fizic cât, mai ales mental, de la sistemul unei economii create şi conduse pe principii socialist-comuniste, la sistemul economiei de piaţă, ne-a declarat Ioan Strătilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Rifil SA.
Domnia sa ne-a precizat: "Sunt foarte multe domenii ale economiei care, în 1990, aveau, din punct d