Inspectia Judiciara, institutia care verifica posibilele abateri de la deontologia profesionala in randul magistratilor, nu se ocupa in acest moment de "cazul Bolintineanu", din motive bine intemeiate.
In ciuda faptului ca premierul Ponta l-a acuzat de incalcarea legii in mod repetat in ultimele zile pe procurorul care a dispus audierea a 250 de elevi simultan de la Liceul Dimitrie Bolintineanu in cazul fraudei de la bacalaureat, Inspectia Judiciara a decis sa nu se implice in acest moment.
Ponta da indicatii CSM: Daca asa decide un procuror, trebuie sa stam toti drepti? (Video)
"Nu ne-a sesizat nimeni si nu exista nicio obligatie din partea nimanui sa ne sesizeze. Ne putem sesiza si din oficiu, dar nu am facut-o. Pana la aceasta ora, nu este inregistrata nicio lucrare pe rolul Inspectiei Judiciare cu privire la acest caz", a declarat inspectorul Tamara Manea, purtator de cuvant la Inspectia Judiciara, pentru Ziare.com.
Intrebata cum comenteaza declaratiile premierului Ponta, conform carora procurorii "nu sunt dumnezei", ci trebuie sa dea socoteala in cazul in care au incalcat legea, asa cum s-a intamplat la Liceul Bolintineanu, purtatorul de cuvant a replicat: "Noi nu putem comenta declaratiile premierului, iar Inspectia Judiciara nu se sesizeaza in functie de declaratiile facute de un politician sau altul".
Procurorul ierarhic superior are primul cuvant de spus
Pe de alta parte, insa, nu se poate trage concluzia ca, daca Inspectia Judiciara nu s-a sesizat, atunci legea nu a fost incalcata.
"Deocamdata, s-a apreciat asupra oportunitatii momentului sesizarii pentru ca, referitor la masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale exista un remediu procesual, respectiv acela al plangerii impotriva masurilor luate de procuror, plangere pe care o rezolva procurorul ierarhic superior