„Doamne, ia-mi libertatea care mă înrobeşte şi dă-mi robia care mă eliberează!“, spunea Valeriu Gafencu un martir al închisorilor anilor 40-50. Extrapolând, putem spune că prin moartea sa, întâmplată anul trecut pe vremea asta, poetul Gligor Sava s-a eliberat din robia crâncenă şi dureroasă a unei vieţi de creaţie voluntară. Putem spune, dar n-o facem. Căci viaţa pământeană nu i-a fost deloc ostilă lui Gligor Sava. A avut parte şi de mai bune şi de mai rele. Una dintre cele bune este că el iubea oamenii cum puţini o făceau. Lucru care se reflectă evident şi în poemele sale.
Dacă ar fi trăit printre noi, poetul Gligor Sava ar fi împlinit anul acesta 75 de ani. S-a hotărât, însă, să-i împlinească printre alţii, poate mai perfecţi ca noi, oricum mai altfel.
Poetul care a lansat pe „piaţa de metafore“ nenumărate bijuterii literare nu a fost singur în viaţa lui. Pe lângă prieteni i-a stat alături, ca o stâncă de păpădie soţia sa, Mia Gligor care nu l-a lăsat nici la uşor dar nici la greu. Acum, când Gligor Sava însoţeşte majestuos Steaua Singurătăţii, preabuna şi sensibila lui soţie s-a hotărât să-i publice întreaga creaţie literară. Operă care conţine nici mai mult nici mai puţin decât 17 volume, un adevărat container poetic. Lucrarea este cu atât mai valoroasă cu cât prefaţa este semnată de academicianul Eugen Simion. Critic care spune, printre altele: „Gligor Sava nu-i un grafoman cum sunt mulţi alţii în lumea românească. Este un poet adevărat…”
Lansarea celor 17 volume publicate în timpul vieţii de Gligor Sava va avea loc sâmbătă, 13 aprilie a.c. la Teatrul „Ioan Slavici“ Arad, orele 18,00. Antumele lui Gligor Sava vor fi prezentate de cunoscuţii literaţi români din Arad: Vasile Dan, preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor, Gheorghe Mocuţa, Ioan Matiuţ şi Lucia Cuciureanu. Personalităţi care vor evoca, evident, şi originala viaţă boem