Banii sunt un produs de lux în criză. Dar banii virtuali? Am încercat deci să-mi fac un depozit în bitcoin, să solicit un credit de nevoi personale, să plătesc o factura în moneda virtuală sau măcar să aflu cotaţiile leu-bitcoin sunând la Info line-urile unor bănci mari din România.
Bitcoin este o moneda virtuală, care a devenit brusc foarte populară în momentul crizei din Cipru, când banii “reali”s-au evaporat din bănci prin confiscare iar cotaţiile bitcoin au urcat de la 50 la 200 dolari. Nu există bănci care să dilate masa monetară bitcoin, doar calculatoare interconectate care autorizează tranzacţiile, cantitatea totală de monedă fiind limitată la 21 milioane unităţi monetare (din care s-a emis până acum cam jumătate)-iată de ce cei care se tem de inflaţie par s-o iubească. Am încercat deci să solicit produse în bitcoin (depozite, credite, un card de credit, sa fac un schimb valutar) chiar la ..concurenţă (mai multe bănci comerciale), curios fiind cum vor reacţiona operatorii de call-center în faţa unei astfel de cereri. Credeam că voi fi ironizat, afurisit în cel mai rău caz, privit în tot cazul cu suspiciune. Dar m-am înselat. Funcţionarii m-au luat în serios.
La BCR m-am gândit să schimb nişte lei în bitcoin (ce face jurnalistul când n-are bani? Evident, schimba 100 bitcoin) şi am cerut cotaţiile la casa de schimb. “Puteţi să-mi spuneţi cât este în acest moment cotaţia leu-bitcoin la BCR?” am întrebat-o pe cea ce s-a recomandat drept Cristina. “Un moment să verific lista cu valute tranzacţionabile…Nu, nu este o valută acceptată la noi” . “Dar aţi avut în trecut cotaţii pentru bitcoin?”. “Nu aş putea să vă spun asta, dar vă pot da lista de valute tranzacţionabile acum”.
La Banca Transilvania vorbesc cu Călin. “Aş dori şi eu să fac un credit la dvs, puteţi să-mi spuneţi ce DAE aveţi la un credit de nevoi personale în bitcoin”?. “În ce?” .“În