Zeci de miliarde de dolari in contul ajutoarelor militare, generatii de ofiteri formati peste Atlantic: cu relatii apropiate de peste 30 de ani cu armata egipteana, Statele Unite spera astazi sa-fi faca auzita vocea in Egipt, dupa caderea lui Mohammed Morsi, scrie AFP.
"Din 1979, Egiptul este cel mai mare beneficiar, dupa Israel, al ajutorului bilateral american", reaminteste Serviciul de cercetari al Congresului (CRS) intr-un raport care cifreaza la peste 68 de miliarde de dolari sprijinul american.
Destinat sa ancoreze Egiptul in pacea cu Israelul si sa faca din Cairo un pivot al politicii arabe a Statelor Unite, garantand totodata dreptul de trecere pentru navele US Navy prin canalul strategic Suez, acest ajutor este esential de natura militara: 1,3 miliarde dolari fata de 250 milioane ajutor economica in 2013.
Sprijinul american acopera aproape 80% din cheltuielile de echipament ale armatei egiptene si aproape o treime din bugetul sau, potrivit CRS.
Tancurile americane M1A1 Abrams sunt produse sub licenta in Egipt. Peste 220 de avioane de vanatoare F-16 au fost livrate Egiptului din 1980.
La fiecare doi ani, cele doua armate organizeaza un mare exercitiu bilateral denumit "Bright Star" si a carui editie din septembrie este in continuare pe agenda, potrivit Pentagonului.
O alta parghie folosita de Washington este formarea ofiterilor egipteni in scolile americane. Incepand cu omul forte din prezent, generalul Abdel Fattah al-Sissi, si seful statului major al armatei Sedki Sobhi, care au petrecut un an, in 2006 si, respectiv, in 2004, la US Army War College.
"Cei mai inalti doi responsabili militari din Egipt la acest moment au legaturi cu armata americana", noteaz Stephen Gerras, care i-a fost profesor generalului al-Sissi.
Abdel Fattah al-Sissi "este o persoana foarte serioasa,