Musulmanii din România încep, marţi, la răsăritul soarelui, postul aspru de primenire spirituală morală şi trupească al lunii Ramazan, a noua lună a Calendarului islamic.
Referitor la acest eveniment, şeful Cultului Musulman din România (CMR), muftiul Muurat Iusuf, a declarat, pentru Agerpres, că luna Ramazan este considerată cea mai importantă şi sfântă perioadă de 30 de zile pentru toţi musulmanii din lume, fiind numită şi luna postului, a fericirii şi iertării. ‘Postul şi respectiv Luna sfântă Ramazan durează 30 de zile, perioadă în care credincioşii musulmani practicanţi se dedică contemplării, stării de beatitudine şi dobândirii unei păci interioare şi a stării de armonie divină, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinenţă totală şi rugăciuni pentru primenirea corporală şi mentală’, a afirmat muftiul Iusuf.
Conform preceptelor religioase, pe întreaga perioadă a postului credincioşii se abţin de la mâncare şi de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui şi până la răsăritul primei stele pe bolta cerească. Perioada diurnă este marcată de aceiaşi abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime, a gândurilor necurate, de orice natură, fiind cultivată dărnicia, echilibrul, buna înţelegere cu semenii, indiferent de religie. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid. În toată perioada postului de Ramazan, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.
În moschei şi geamii, ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, tocmai pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte. Slujbele religioase, denumite mukavelle, încep în fiecare dimineaţă cu citirea Coranului, urmând predicile obligatorii ale imamilor, la care participă şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săv