Alioşa are 84 de ani de când stă în spital, fiind practic cel mai longeviv pacient din România, fiind bun şi de Cartea Recordurilor. La 88 de ani, are o calitate neobişnuită: desenează din memorie palate şi castele, ieşindu-i perfect.
Pentru 140 de pacienţi, Socola a devenit o a doua şi ultima casă. La Şipote, o aripă externă a spitalului din Bucium sunt trataţi bolnavii cronici, bolnavi ce nu vor părăsi spitalul prea curând. Pentru îngrijirea unui astfel de pacient, zilnic sunt alocaţi puţin peste 100 de lei. Cel mai fidel pacient al spitalului Socola a fost adus de părinţi “de pe vremea lui Carol şi a regelui Mihai” şi lăsat aici.
Şipote, ultimul refugiu
Cei mai mulţi bolnavi de lungă durată sunt la Şipote. Cei internaţi aici au la dispoziţie 208 hectare pământ pe care îl muncesc de dimineaţă până seara. Nici animalele nu lipsesc din bătătură: sunt cai, vaci, oi, porci, dar şi albine. Din cele 208 de hectare, 110 reprezintă teren arabil, iar pe alte cinci hectare se întinde grădina. Mai sunt 47 hectare de livadă, patru de vie şi şase hectare reprezentând luciu de apă. Majoritatea pacienţilor au peste zece ani de când sunt trataţi la Şipote. Însă veteranul este la Socola.
Crescut de medici
L-am găsit odihnindu-şi oasele pe pat cu o carte în mână. La anunţul că are vizitatori, un bătrânel gârbovit, dar cu privirea blândă, iese din salon şi se îndreaptă spre sala de mese. Îmbrăcat la limita modestiei, îşi spirijină în baston anii tinereţii, dar mai ales cei ai bătrâneţii. Vede să citească şi nu trece o zi fără să nu răsfoiască o carte de rugăciuni. Şi nici fără să picteze. Din memorie şi nu după o lucrare dată.
Pe 20 iulie, Ilie Ciulcov va împlini 89 de ani. La patru ani a fost adus la Socola de mama lui şi de atunci viaţa şi-a urmat cursul pe un pat de spital. Spune că