Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că pedepsele de închisoare pe viaţă fără posibilitatea de revizuire în vederea eliberării timpurii constituie o încălcare a drepturilor omului. Marea Cameră a CEDO judecând un apel depus de trei deţinuţi din Marea Britanie a constatat că astfel de pedepse contravin articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane şi degradante.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Cei trei deţinuţi, Douglas Gary Vinter, Jeremy Neville Bamber şi Peter Howard Moore, sunt condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru infracţiunea de omor deosebit de grav, fără posibilitatea de eliberare anticipată.
Potrivit legii din Marea Britanie, astfel de condamnați nu pot fi eliberați din închisoare decât pentru motive umanitare, adică dacă suferă de o boală incurabilă sau dacă sunt sever incapacitați, prerogativa eliberării timpurii aparținându-i ministrului Justiției în funcție.
La ora actuală, în închisorile britanice se află 49 de astfel de deținuți, majoritatea condamnați pentru delicte foarte grave, în general omor.
Cel mai vechi deținut este Ian Brady, închis din 1966, iar printre cei 49 se află o singură femeie, Rosemary West, condamnată acum aproape 20 de ani împreună cu soțul ei, Fred West, pentru omoruri multiple.
Marea Cameră a întors în apel, cu un vot de 16–1, verdictul primului complet CEDO care respinsese cu 4–3 acțiunea celor trei, dar a adăugat în decizie că verdictul, deși constată încălcarea drepturilor celor trei, nu înseamnă că trebuie să le dea speranța unei eliberări iminente.
Eliberarea va depinde în continuare de evaluarea gradului de pericol social pe care-l prezintă deținuții, a adăugat Curtea în decizie.
Decizia va avea implicații pentru toate țările membre ale Consiliului Europei, care au în legislație pedeapsa de închi