În numele asigurării funcţionalităţii administraţiei publice locale şi a reducerii cheltuielilor bugetare, zeci de oameni din judeţ se pregătesc de plecare, în timp ce sute de posturi vacante vor fi radiate din organigrame, fiind salvate doar posturile unice şi cele de demnitate publică.
La doi ani de când funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile descentralizate au trecut printr-un val de disponibilizări, mai vine unul. Rezultatul aplicării reducerii cu 4% a numărului de personal angajat va însemna, pentru o parte dintre oamenii care la acest moment duc lună de lună un salariu acasă, şomajul sau pensia anticipată. Baza legală este Ordonanţa de Urgenţă nr. 77/2013 din 26 iunie 2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale, a numărului de posturi şi reducerea cheltuielilor la instituţiile şi autorităţile publice din subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor, intrată în vigoare la 29 iunie. O parte dintre instituţiile vizate au primit lămuriri suplimentare de la ministerele în a căror subordonare se află, la altele încă se aşteaptă. Sigur este că în toate instituţiile enumerate în ordonanţă se radiază posturile vacante, cu excepţia celor unice şi a funcţiilor de demnitate publică, iar la instituţiile descentralizate - Direcţia de Agricultură Judeţeană, Direcţia de Sănătate Publică, APM, Garda de Mediu, AJOFM, Agenţia de Plăţi şi Prestaţii Sociale, ITM şi altele - se aplică reducerea cu 4% a numărului de personal existent.
Doi angajaţi din Prefectură, unul de la Agricultură...
La Consiliul Judeţean se desfiinţează 70 de posturi vacante la acest moment, iar numărul va fi completat cu cele vacante la instituţiile din subordine, mai puţin Spitalul Judeţean de Urgenţă, Direcţia de Asistenţă Socială şi şcolile speciale aflate în adminis