166 de percheziţii au loc, marţi dimineaţă, în Bucureşti şi în 26 de judeţe, printre care şi Clujul, la locuinţe şi la sediile a 112 firme, precum şi la sediile unei societăţi de asigurări, pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la şase milioane de euro.
Percheziţiile se desfăşoară în Bucureşti şi în mai multe judeţe printre care se numără Alba, Bistriţa, Bihor, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sibiu.
Procurorii cercetează persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi ai unei societăţi de asigurări, precum şi reprezentanţi ai unor firme, care sunt suspectaţi că au obţinut beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor şi a impozitelor aferente unor drepturi salariale.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de "răscumpărarea clauzei suplimentare" şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.
După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate. Ast