Comisioanele percepute de băncile din Ungaria în operaţiunile de retail au crescut cu 29% în luna mai, în ritm anualizat, iar costurile vor creşte în continuare, semn că instituţiile de credit compensează cu banii ceruţi clienţilor taxele impuse în sistemul bancar de guvernul condus de premierul Viktor Orban.
Noile măsuri fiscale au declanşat creşteri majore ale costurilor din sectorul de retail banking, scrie site-ul Portfolio.hu pe baza informaţiilor furnizate de Biroul Central de Statistică.
Serviciile financiare, aflate deja în topul creşterii taxelor în lunile ianuarie şi februarie, au devenit campioni veritabili ai inflaţiei după introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare în primăvară. Creşterea în ritm lunar a costului operaţiunilor de retail banking a fost de aproape 26%, atât în mai, cât şi în lunile martie şi aprilie.
Biroul Central de Statistică al Ungariei monitorizează un coş de consum ce include comisioanele lunare de administrare a conturilor, precum şi taxele de debit direct, de retragere de numerar şi de online banking, a declarat reprezentantul Statisticii pentru cotidianul Napi Gazdasag. Cele mai multe bănci au împovărat clienţii nu numai cu taxa pe tranzacţiile financiare în cazul retragerilor de numerar şi a transferurilor, ci au majorat şi comisioanele lunare de administrare a contului, a accentuat reprezentantul.
Costurile ar putea creşte din nou în luna august ca urmare a majorării taxelor pe tranzacţiile financiare în conformitate cu cel de-al doilea pachet de măsuri de consolidare fiscală introdus de noul ministru al economiei Mihaly Varga. În plus, tot mai multe bănci au anunţat că intenţionează să pună capăt utilizării gratuite a cardurilor de credit pentru achiziţii şi că vor compensa costurile unei taxe bancare suplimentare.
Până acum utilizarea cardului de credit la un punct de vân