Marea majoritate a şoferilor buzoieni nu ştiu ce conţine o trusă auto de prim-ajutor, cu atât mai puţin să o folosească în caz de necesitate, deşi toţi au autovehiculele dotate cu acest accesoriu. Acest lucru l-au constatat ieri poliţiştii de la circulaţie, care au efectuat o acţiune în colaborare cu voluntarii de la Crucea Roşie, în scopul instruirii şoferilor cu privire la regulile de acordare a primului-ajutor.
Acţiunea a avut loc pe raza municipiului Buzău, în zona Episcopiei, poliţiştii oprind mai multe maşini pentru control, urmărind în principal să verifice dacă acestea sunt dotate cu trusele de prim ajutor obligatorii.
Dat fiind faptul că respectivele truse se numără printre dotările standard ale autoturismelor încă din momentul în care ieşi pe poarta fabricii, toţi şoferii opriţi ieri aveau trusele de prim-ajutor, însă majoritatea nu avuseseră nici măcar curiozitatea de a vedea ce conţin acestea. Astfel, în multe cazuri, trusele de prim-ajutor erau încă sigilate „în ţiplă” voluntarii de la Crucea Roşie explicându-le şoferilor că acest lucru nu este indicat, întrucât în cazul unui accident, orice secundă contează, iar timpul pierdut pentru desigilarea trusei poate costa chiar viaţa cuiva.
Şoferii au fost supuşi apoi unui test, fiind întrebaţi dacă ştiu la ce folosesc accesoriile din trusele de prim-ajutor, cei mai mulţi dintre ei putând da un răspuns doar în cazul feşelor şi compreselor. Restul accesoriilor le erau complet străine, astfel că cei de la Crucea Roşie le-au explicat cum se numeşte şi care este rolul fiecărui element conţinut în trusă.
La final, şoferilor li s-a recomandat să acorde o mai mare atenţie cunoaşterii şi deprinderii regulilor de prim-ajutor, poliţiştii recomandându-le totodată să respecte regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă este principalul factor generator de accidente rutiere grave, sfătui