Spitalele din România raportează un număr de infecţii dobândite de pacienţi în spitale ridicol de mici: 1-2%, în timp ce media europeană este de 8-10%. Oficial, în judeţul Cluj, anul trecut au fost doar 1.004 infecţii nosocomiale la un total de peste 215.000 internări.
Infecţiile nosocomiale (acele infecţii dobândite de pacienţi în spitale) sunt extrem de puţine în toate spitalele din ţară. Însă acest lucru arată frumos doar pe hârtie pentru că în realitate, numărul lor este mult mai mare, dar niciodată managerii spitalelor nu raportează numărul exact al infecţiilor. Studiile arată că în Uniunea Europeană, 8-10% din pacienţi fac o astfel de infecţie, mai mult sau mai puţin gravă, în timp ce în ţara noastră spitalele raportează statistici ridicol de mici, precum 1 din 100 sau chiar 1 din 200 de pacienţi. În judeţul Cluj, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, anul trecut au fost contabilizate 1.004 infecţii nosocomiale în toate cele 17 spitale din judeţ, iar anul acesta până la 1 iunie, 484 de cazuri. Trebuie precizat că în anul 2012, în spitalele din Cluj au avut loc peste 215.000 internări.
Statisticile româneşti frizează grotescul
Situaţia roz pe care o prezintă unităţile sanitare româneşti este confirmată de profesorul Ioan Bocşan, şeful Catedrei de Epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj. “Statisticile prezentate la noi frizează grotescul şi avem o situaţie care depăşeşte idealul. Raportările la noi sunt anormal de bune: 1 din 100 sau chiar 1 din 200. În realitate, o treime din pacienţi pot să facă infecţii nosocomiale”, subliniază profesorul Bocşan. El a dat exemplul unui spital foarte bine cotat din Los Angeles care a raportat infecţii nosocomiale de 12%, pe când în România conducerea spitalelor raportează anual 1-2%.
Un raport al Centrului European de Preve