TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI
ARIA CALOMNIEI
Îmi propusesem să nu mai revin, in această pagină, asupra unui subiect care începe să-mi provoace repulsi: "Evenimentul zilei".
Iată însă că anunţul publicat în ediţia de joi, intitulat: "Încercând să pună capăt valului de calomnii — MAI MULŢI ZIARIŞTI DE LA EVENIMENTUL ZILEI AU DECLANŞAT PROCESE DE PRESA", mă obligă să scriu.
Dincolo de comicul şi neverosimilitatea situaţiei — publicaţia care şi-a făcut o veritabilă profesiune de credinţă din calomnie şi minciună, de pe urma cărora trăieşte de un an de zile, de când infestează climatul presei cu stilul şi metodele sale de joasă extracţie pe măsura capitalului uman de care dispune, strigă, ca hoţul din poveste, că e calomniată — este semnul cert al unui moment de derută şi de pierdere a busolei.
Până acum, la adăpostul ideii de tiraj şi al audienţei masei de "intelectuali activi" — pe care i-a depistat masiv printre cititorii săi — publicaţia a afişat o imperturbabilitate de nezdruncinat, un calm olimpian care-i permitea să ignore orice atacuri şi acuzaţii.
Dar, din momentul în care lucrurile au început să şchioapete, poleiala de olimpianism a făcut loc iritării, mitocăniei şi văicărelii.
Primul semn de pierdere a cumpătului a venit de Ia domnul Cristoiu care, într-un editorial necontrolat, de o violenţă de limbaj de calitate suburbană, ce vădea un complex de vinovăţie indubitabilă, m-a acuzat de "demenţă" pentru un articol în care reproşam publicaţiei pe care o conduce că prin aplecarea morbidă asupra mizeriei umane, prin specularea tendinţelor deviaţioniste ale unora dintre "intelectualii" săi cititori, se constituia într-un fel de autor moral al unui viol intens mediatizat.
Apoi, pe măsură ce redactorii publicaţiei au început să intre în conflict cu legea, fiind depistaţi că iau mită sau provoacă scandal, şi pe măsură ce alte pub