În acest an, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) este gazda fazei naţionale a competiţiei Ecotrophelia, concurs pentru crearea de produse alimentare inovative, care se desfășoară sub egida Asociaţiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR).
La această etapă a concursului participă 15 echipe, care vor reprezenta următoarele universităţi: Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea „Sapientia” Miercurea Ciuc, Universitatea din Oradea şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.
Produsele alimentare pe care echipele le prezintă în cadrul competiţiei trebuie să fie destinate consumului uman şi să se adreseze tuturor categoriilor de consumatori.
Câştigătorii vor reprezenta România la faza internaţională de la Koln, Germania
Festivitatea de deschidere a evenimentului a fost moderată de conf. univ. dr. ing. Adriana Dabija. Potrivit acesteia, produsele competitorilor vor fi apreciate de un juriu de specialişti prezidat de Daniela Ciuclaru - director Cercetare, Dezvoltare şi Controlul Calităţii la „Puratos” România, printre membri numărându-se Adriana Macri – cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, Bucureşti, Carmen Gavrilescu – marketing manager la Agricola, Bacău, Alexandru Scheul – manager la Killer Suceava şi Cristian Mihai – manager la Tudia, Suceava.
Conform Adrianei Dabija, „fiecare produs alimentar prezentat în competiţie trebuie săfie inovativ sub unul sau mai multe aspecte comparativ cu produsele alimentare deja existente pe piaţă, să fie distinct, să fie apt de a fi reprodus la nivel industrial. Totodată, produsul trebuie să fie relevant din punct de vedere comercial (oferta să fie în concordanţă cu cer