Întâlnirea de la Moscova. Ministrul român de Externe Titus Corlăţean şi omologul său, Serghei Lavrov, au lansat mesaje clare că nu sunt de acord în cazul R Moldova.
Într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse Interfax, înainte de conferinţa de presă comună cu Lavrov, Corlăţean a spus foarte clar că România sprijină efortul de integrare a R Moldova în Uniunea Europeană. Deşi a încercat să evite răspunsul direct legat de perspecivele REUNIRII dintre România şi R Moldova, ministrul de Externe român a afirmat că, evident, “cetăţenii Republicii Moldova, CA ŞI ÎN TRECUT, îşi vor alege liber viitorul”. De asemenea, a subliniat faptul că nu se poate vorbi despre “românizarea” Republicii Moldova, având în vedere că cetăţenii din România şi Republica Moldova vorbesc o limbă comună, limba română, şi au comune tradiţiile, istoria şi cultura.
În schimb, Lavrov, în timpul conferinţei de presă, a spus că “este de acord” cu Titus Corlăţean că “viitorul Republicii Moldova ar trebui să fie determinat de alegerea liberă a poporului”, iar Rusia a susţinut şi susţine că “Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran”.
Nu se poate vorbi despre “românizarea” românilor
România şi Republica Moldova au o istorie şi cultură comune, de aceea e total greşit să se vorbească despre “românizarea” statului vecin, ai cărui cetăţeni îşi vor alege viitorul în mod liber, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, într-un interviu acordat agenţiei ruse Interfax, cu prilejul vizitei sale la Moscova, transmite Agerpres.
“Consider că e total greşit să se vorbească despre ‘românizarea’ Republicii Moldova, în condiţiile în care avem o istorie, cultură, tradiţii comune cu majoritatea populaţiei acestei ţări, vorbim aceeaşi limbă – româna. În plus, discuţiile referitoare la identitatea Republicii Moldova trebuie abordate cu atenţie, într-un mod echilibrat şi având