Absenţa unui act adiţional la contractul de management pe 2012 a fost motivul invocat de ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu pentru demiterea lui Gabriel Smărăndache, director până marţi al spitalului Marie Curie din Capitală.
Anunţul a venit la nici 24 de ore de când oficialul îi ceruse acestuia demisia pentru modul în care îşi exercita mandatul. "Managementul este sub orice critică, un management prost", declarase Nicolăescu vineri, la câteva ore după ce vizitase unitatea medicală.
Era un prim semnal al şefului de la Sănătate care, pe holurile de la Marie Curie a avut o întâlnire decisivă: cu un tată, al cărui fiu - de doar şase săptămâni - tocmai încetase din viaţă.
Copilul, alintat de părinţi Johnny, avea o malformaţie cardiacă şi se afla internat în spitalul care deţinea o secţie de cardio-chirurgie pediatrică nou-nouţă. Rămasă închisă, din păcate, deşi e funcţională de mai bine de doi ani. Pentru acest copil, de doar şase săptămâni sau 40 de zile, o mână de oameni a căutat soluţii: să-l ducă afară, la operaţie, aşa cum fac mereu cu sute de copii născuţi cu inima bolnavă.
Dar, ghinion: clinicile de profil aveau secţiile de terapie intensivă pline şi nu-i puteau asigura boţului de carne un loc. Aşa că bietul suflet s-a stins sub ochii celor care l-au adus pe lume. Ionuţ, zis Johnny, a murit.
Câteva ore mai târziu, ministrul avea să-i afle micuţului povestea. Şi să audă că secţiile de chirurgie cardiovasculară şi de terapie intensivă neonatologie din spital, deşi dotate la standarde europene, nu sunt în funcţiune.
Situaţia nu era una nouă, nepăsarea de la Marie Curie fiind deseori subiect de presă. Amenajată pe o suprafaţă de 750 de mp, cu două săli de operaţii şi cel mai performant angiograf din ţară, secţia de cardio-chirurgie stă cu uşile închise de mai bine de doi ani. Asta după ce, pentru realizarea ei, s-au investit