Cristian Lazăr, procuror şef în cadrul Parchetului General, a respins pe 26 iunie contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul dosarului în care Voctor Ponta este acuzat de plagiat. Prin acestă decizie, în acest moment, dosarul de plagiat al premierului este închis. Decizia Parchetului General va fi contestată la Curtea Supremă. Procurorul Lazăr de la Parchetul General susţine că Ponta este absovit de infracţiunea de plagiat pentru că a copiat doar texte de lege.
În 2012, o comisie de experţi internaţionali a constat că Ponta a plagiat inclusiv concluziile tezei de doctorat. Întrebat de acest dosar, premierul Ponta a declarat că nu ştia că fost închis, dar în opinia lui era clar că nu există nici un fel de problemă legală.
Pe 16 mai Mihaela Litvin de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a dispus neînceperea urmării penale în dosarul în dosarul în care Victor Ponta era acuzat de plagiat. Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru au depus în 2012 la Parchetul General o sesizare în care susţin că primul-ministru ar fi plagiat într-o carte publicată în anul 2010. Cartea este în esenţă lucrarea de doctorat a premierului.
Procurorul Mihaela Litvin a constat că premierul Victor Ponta nu a plagiat în lucrarea de doctorat. La dosar a fost dispusă şi o expertiză a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor prin care menţiona că între lucrarea de doctorat a lui Ponta şi cărţile din care a plagiat ar fi "doar identitate parţială de structură".
Pe baza acestei constatări, procurorul Mihaela Litvin a decis să închidă dosarul lui Ponta. Procurorul a conchis astfel în finalul rezoluţiei de NUP: "Examinând comparativ pasajele din operele indicate în denunţ nu se constată vreo reproducere, totală sau parţială în lucrarea lui Victor Ponta, asemănările existente încadrându-se în limitele exercitării dreptului de auto