Bacalaureat in Romania. SRI, STS, Parchet, microfoane si autobuze cu jandarmi, asa s-au desfasurat, dupa cum am vazut cu totii, lucrurile la ultimele examene de maturitate. Apoi s-au dat rezultatele generale.
Putin peste 50% dintre cei care au terminat clasa a XII-a au luat si BAC-ul. Apoi s-a aflat ca alti vreo 20% dintre cei care au parcurs si ultima clasa de liceu fie nu s-au prezentat la examen, fie au fost lasati direct corigenti de profesori, pentru a nu strica procentul de promovabilitate din institutiile de invatamant.
In ultimii trei ani, de cand s-a introdus supravegherea video la BAC, avem o imagine mai exacta asupra calitatii scolii romanesti. Numai o treime dintre copiii pe care statul ii tine in scoala 12 ani sunt capabili sa finalizeze pregatirea, luand nota de trecere la examenul de BAC. Dintre acestia, o parte intra in morile de diplome universitare din Romania. Cei foarte buni sau foarte motivati aleg sa plece – vezi cazurile de medici sau de ingineri de toate specializarile – sau lucreaza pentru ce-a mai ramas din economia romaneasca, aici, acasa. In rest, marea majoritate nu are nicio pregatire reala, nu are nicio meserie, putand sa spere, cel mult, intr-o calificare la un iluzoriu loc de munca.
In dementa tranzitiei, s-au distrus nu doar fundamentele societatii romanesti, asa cum s-a intamplat in mod programat in ultimii noua ani, nu doar ceea ce mai ramasese din resursele minerale, vegetale sau de energie, dar, iata, se distruge tineretul unei natiuni. Practic, viitorul Romaniei va tine de numarul de imigranti pe care ii vom putea coopta din fostul spatiu sovietic si, in special, din Republica Moldova, dar si din state asiatice, precum India, Pakistan sau China. Pur si simplu, de acum in 15 ani, Romania va duce o lipsa acuta de forta de munca specializata. In acest ritm, nu vor mai exista mecanici auto care sa repare masinile