Vezi
Chiar daca ne aflam in secolul XXI, in plina era a tehnologiei si inovatiei, exista inca persoane care mai cred in superstitii. Psihologii arata ca mai multe persoane accepta ca aceste credinte sa le conduca vietile, cautand tot timpul o explicatie pentru anumite evenimente pe care le considera misterioase. Printre cele mai superstitioase persoane se numara tinerii, unii dintre ei avand chiar nevoie de ajutorul specialistilor pentru a putea trece peste credintele despre care ei cred ca le influenteaza viata.
Pornite din nevoia stramosilor nostri de a-si explica unele fenomene sau intamplari care le depaseau puterea de intelegere, superstitiile fac parte in continuare din viata multora dintre noi. Chiar si astazi exista prejudecati care decurg din credinta in spirite bune sau rele, in farmece si vraji, in semne prevestitoare sau numere fatidice. De aceste credinte se lovesc frecvent psihologii care incearca, prin diferite metode, sa explice pacientilor ca o gandire de acest gen este lipsita de logica.
„Superstitiile, chiar daca nu au o explicatie logica stiintifica, se bucura de credibilitate si sunt prezente zi de zi in viata noastra. Se stie ca aceste superstitii au aparut cu multe secole in urma, cand stramosii nostri au cautat o explicatie pentru evenimentele misterioase din viata lor. Chiar daca stiinta a reusit de-a lungul anilor sa dea o explicatie logica la asa zise evenimente misterioase, totusi superstitiile au ramas si in unele zone chiar s-au dezvoltat “, a explicat Maria Butean, psiholog.
Potrivit psihologilor, fiecare persoana, indiferent de inteligenta sau educatie, a crezut de-a lungul timpului in diferite superstitii. Acestea sunt de mai multe feluri si, in principal, vizeaza lucruri sau evenimente importante din viata omului. Exista prejudecati legate de casa care spun ca la o constructie noua trebuie pr