La privat cei care ridică spitale îşi iau consultanţi străini "pentru că dacă se decide implementarea unor reguli de obicei autorităţile române sunt mai catolice decât catolicii", după cum spun oameni din mediul de business.
"Nu ştiu să existe standarde pe partea de proiectare spitale", a spus arhitectul Alina Radu, care adaugă faptul că a fost pusă în situaţia de a proiecta clădiri pentru un alt minister şi că proiectul de lege pentru standardele în acel domeniu sunt în curs de elaborare. Arhitectul a mai dat exemplul unui studiu pentru construirea de clădiri destinate persoanelor în vârstă, studiu realizat înainte de intrarea României în UE, şi care s-a întins pe un an pentru că nu avea elemente de la care să pornească. Alina Radu spune că în aceste condiţii singura şansă a arhitectului este "de a fi suficient de abil în a anticipa anumite tendinţe". Altfel, s-ar putea trezi că o lucrare demarează, iar standardele de construcţie apar pe parcurs.
Părerea este susţinută şi de reprezentanţi ai mediului de business care se confruntă cu aceeaşi problemă. Investitorii care construiesc spitale private spun că încep proiectul de la cerinţele pompierilor prin care trebuie să demonstreze că pot scoate victimele în caz de incendiu în câteva minute altfel nu primesc aprobările. Culoarele şi scările trebuie să fie suficient de mari astfel încât să permită evacuarea şi transportul oamenilor pe targă, şi este necesară existenţa unui generator de curent electric.
Pe de altă parte, legislaţia solicită existenţa unui tip de mobilier antistatic sau a unei vopsele speciale, iar în general toate elementele dintr-un spital trebuie să fie cât mai puţin inflamabile.
Alte cerinţe se leagă de aerul care intră într-o anumită sală de operaţie şi care trebuie să aibă un anumit grad de filtrare. De circulaţia aerului dintr-un spital se leagă apariţia infecţiilor intrasp