Scris de Andreea Pintea - Curticenii îşi menţin poziţia critică faţă de prospecţiunile ce ar urma să înceapă în judeţ.
ARAD. După o săptămână cu două întâlniri şi dezbateri pe tema gazelor de şist şi cu prezenţa reprezentanţilor companiei maghiare Panfora Oil&Gas, curticenii încă nu au fost lămuriţi pe deplin. Deşi compania a susţinut că nu doreşte gaze de şist şi nu va căuta asemenea resurse, neliniştea încă domneşte printre cei ce ar putea fi direct afectaţi.
„Afirmaţia Panfora Oil&Gas din care reiese că nu se doreşte exploatarea gazelor de şist, deoarece acestea nu există în perimetrul EX-6 Curtici, este în contradictoriu cu o serie de studii de specialitate. În primul rând, East West Petroleum, compania care deţine 4 licenţe de explorare-dezvoltare-exploatare în zona de vest a ţării afirmă că bazinul paninic este prolific în gaze convenţionale şi există oportuniţăţi excepţionale în cazul gazelor nonconvenţionale, aici fiind incluse şi gazele de şist”, punctează într-un comunicat dr. ing. Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agro-Industrial Curtici, cel care ar trebui să cedeze explorărilor aproximativ 7 mii de hectate. Pe de altă parte, Muscă mai aminteşte şi că grupul Falcon-NIS-Mol a început forarea la primul puţ de exploatare a gazelor de şist din regiunea Mako-Ungaria, ceea ce confirmă potenţialul pentru gaze de şist al zonei 2 – zona Curtici.
„O altă sursă care confirmă că maghiarii de la Mol se află în căutarea gazului de şist o reprezintă poziţia celor de la Administraţia pentru Informare în domeniul Energiei din SUA, care publica într-un raport de analiză a potenţialului global de gaz de şist că Mol Ungaria a primit trei perimetre pentru aceste exploatări: Voivozi, Adea şi Curtici”, mai explică Dimitrie Muscă.
În aceste condiţii, curticenii susţin că în continuare se vor exprima vehement împotriva gazelor de şist şi nu vor ceda pres