Ne încântă privirea cu nuanţa ei galbenă energizantă, însă floarea-soarelui nu este doar o plantă alimentară şi decorativă, ci are şi adevărate virtuţi medicinale.
Ştiai că şi simpla plimbare într-un lan cu floarea-soarelui are un efect pozitiv asupra psihicului? De ajutor în acest sens este parfumul unic al acestei plante, un adevărat tonic nervos. Din toate părţile florii-soarelui se pot prepara diverse leacuri folosite de sute de ani. Seminţele, uleiul presat la rece, dar şi frunzele, florile şi rădăcina plantei sunt bogate în substanţe active valoroase pentru sănătate.
Frunzele, leac în bolile pulmonare
Uscate sau proaspete, frunzele de floarea-soarelui au efect expectorant, de aceea sunt de ajutor în bronşită, tuse, astm bronşic şi în alte boli cauzate de inflamaţia căilor respiratorii. Leacul în acest caz se prepară din două linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml de apă clocotită. Se pot bea două căni pe zi, până se observă o îmbunătăţire a stării de sănătate. Tot în bolile respiratorii, dar şi în combaterea febrei şi pentru creşterea imunităţii se poate încerca şi tinctura de floarea-soarelui. Aceasta se prepară din petale proaspete, tăiate fin şi puse într-un borcan, până se umple trei sferturi. Se completează cu alcool de 60 de grade şi se lasă zece zile la macerat, după care se filtrează. Se ia o linguriţă de tinctură, diluată într-o ceşcuţă cu apă, de trei ori pe zi.
Seminţele sunt energizante
Bogate în fosfor, magneziu, zinc, potasiu, fier, vitamine (E, D, A, K), seminţele de floarea-soarelui sunt un remediul energizant, precum şi un leac anticolesterol la-ndemână. Ceea ce recomandă seminţele ca un important remediu în scăderea colesterolului sunt acidul linoleic şi fitosterolii, compuşi cu efect dovedit în reducerea grăsimilor din sânge. De asemenea, aceste seminţe sunt o sursă importantă de fenilalanină, aminoacid implicat