Păstrarea camerelor de supravegere, diversificarea profilurilor liceale, teze semestriale centralizate, dar şi majorarea lefurilor profesorilor. Acestea sunt sugestiile absolvenţilor eminenţi.
Chiar dacă rezultatele contestaţiilor nu au schimbat esenţial notele candidaţilor de la sesiunea de Bacalaureat, procedura de reverificare aproape a dublat numărul elevilor cu nota 10 pe linie, de la patru la şapte. Cătălinei Ciubotaru, Cezarei-Elena Polisca, Victoriei Iachim şi Nicoletei Nichifor li s-au alăturat Victoria Gorceac (Chişinău), Anastasia Rusu (Grozeşti, raionul Nisporeni) şi Dan Luchianiuc (Bălţi). Tinerii eminenţi s-au întâlnit ieri cu oficialii de la Ministerul Educaţiei, cu care au discutat despre camerele de supraveghere şi au venit şi cu unele sugestii ce ar schimba actualul sistem de învăţământ.
Cred că e nevoie de mult curaj pentru a schimba lucrurile, mai ales în cazul obişnuinţelor urâte.
Nicoleta Nichifor, absolventă
EMINENŢII OPTEAZĂ PENTRU CAMERE
Cei mai mulţi dintre zecişti s-au arătat convinşi că supravegherea video a fost benefică pentru combaterea fraudei. „În sfârşit la BAC notele au fost mult mai reale decât în anii precedenţi. Înainte eram demoralizată, pentru că vedeam că cei care învaţă bine aveau note mult mai mici decât cei care nu au depus niciun efort în anii de liceu. Ar trebui să se menţină camerele video, au avut un efect scontat“, susţine Anastasia Rusu, absolventă a Liceului „Prometeu“ din satul Grozeşti, raionul Nisporeni.
Supravegherea video a fost lăudată şi de Nicoleta Nichifor, o altă eminentă din promoţia 2013. „Sunt foarte norocoasă că am susţinut BAC-ul anume anul acesta, pentru că au existat condiţii egale pentru toţi, iar camerele au eliminat măcar parţial copiatul“, afirmă absolventa Liceului „Mircea Eliade“ din Chişinău. Nicoleta şi-a făcut studiile şi în SUA, iar experienţa din Occiden