Nimeni din Iaşi nu ştie câţi medici lucrează la spitalul de stat şi au, în paralel, contract cu CJASS pe cabinetul privat. Sau nimeni nu vrea să ştie! Vă dăm noi câteva exemple. Am găsit medici care ascund în CV-uri faptul că lucrează la privat. În schimb, pe site-urile în care îşi fac reclamă ascund faptul că lucrează şi la stat, promovând doar cabinetul privat. Paradoxul descrie perfect căpuşarea sistemului sanitar de milioane de lei. În fiecare zi când merg la serviciu, aceşti medici, care au două contracte cu CJASS, nu ştiu ce să aleagă: să facă bani pentru spital sau pentru clinica proprie? Toţi evită subiectul, pentru că medicii sunt o castă intangibilă, cu o reputaţie ce nu poate fi pusă la îndoială de absolut nimeni.
Din sutele de medici dintr-un spital se estimează că o treime lucrează şi în privat. Fie în clinica proprie, fie la un agajator. Apare o situaţie reclamată virulent de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu: clinica privată, de cele mai multe ori, are şi contract de decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că medicul stă cu un ochi la slănină şi altul la făină. Pe de-o parte, îşi ia salariul, aşa mic cum este, de la spitalul de stat, dar are interesul să-şi maximizeze profitul la clinica privată. Şi acelaşi medic operează cu două contabilităţi în paralel, pentru că şi statul şi privatul primesc aceeaşi sumă pe cazul medical rezervat.
„Căpuşarea spitalelor e un mare cancer. Sunt specializări unde, din 20 de medici, 12 au contracte în privat cu CJASS. Nu ştii niciodată dacă are interesul să rezolve cazul în spitalul tău sau în clinica lui. E o suspiciune continuă că nu-ţi realizezi bugetul din cauza dezinteresului celor care au şi cabinete private”, a spus, acid, un manager de spital din Iaşi care n-a dorit să-şi divulge identitatea pentru a nu-şi ridica toată lumea medicală în cap. „Fenomenul afectării numărului de