Cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului”, care s-a circumscris în acest weekend „Zilelor Humorului 2013”, a constituit evenimentul axial al sărbătorii oraşului de la limita estică a Obcinilor Bucovinei.
Festivalul, unul din cele patru care s-au desfăşurat sub marea umbrelă a sărbătorii humorene (programul manifestărilor a cuprins, alături de acest regal al umorului de bună calitate, un festival culinar, unul al berii şi un festival de muzică uşoară, cărora li s-a adăugat un evantai generos de evenimente conexe) a reunit la Gura Humorului graficieni satirici şi autori de literatură umoristică de pretutindeni, care au transformat mica urbe de la confluenţa râurilor Humor şi Moldova într-o veritabilă capitală a umorului.
„Am avut parte de o ediţie norocoasă, cu multe surprize plăcute...”
După trei zile de bună dispoziţie am recurs, pentru concluzii asupra evenimentului, la opiniile avizate ale unor participanţi, care au avut şi calitatea de membri ai juriilor celor două secţiuni ale festivalului.
Artistul plastic băcăuan Vasile Crăiţă Mândră, unul dintre membrii cu ştate vechi ai juriului de grafică satirică de la Gura Humorului, ne-a oferit, cu ochiul atent al observatorului profesionist, o privire cuprinzătoare asupra secţiunii de caricatură.
„Prima remarcă ce s-ar putea face - a declarat el - apropo de un salon de umor de genul acesta, este asupra recoltei, să spunem aşa, a calităţii lucrărilor, or am avut parte de o ediţie norocoasă, cu multe surprize plăcute, o participare formidabilă mai ales de peste hotare, cu mari artişti ai lumii care au trimis lucrări excelente”.
„Am remarcat - a spus Vasile Crăiţă Mândră - şi eu ca şi colegii din juriu, o participare a Iranului incredibilă, atât ca număr de participanţi, dar şi prin calitatea lucrărilor