În scopul prevenirii dezastrelor provocate de inundaţii, Administraţia Bazinală de Ape Banat (ABAB) Timişoara a finalizat cel mai mare dig existent vreodată în regiune.
Digul are opt metri înălţime şi o lăţime de 10 metri. Digul protejează de furia apelor toate satele lovite de viitura devastatoare din 2005, când apele din Bega şi din râul Timiş s-au unit, au făcut o deltă de 30 de kilometri şi au distrus 12 localităţi.
Cea mai mare lucrare din Timiş
Este cea mai mare lucrare existentă în Timiş, pe care a avut-o în ultimii zeci de ani ABAB. Pe cei 18 kilometri, 10 milioane de metri cubi de pământ au fost puşi pe digul nou construit, alături de cel vechi, spart de viitură în 2005, la Crai Nou. Lucrarea aduce un grad sporit de siguranţă pentru locuitorii din zonă. Amintim că în judeţul Timiş au fost inundaţii în 1997, 1999, 2000, 2005 şi în 2006, ce au făcut breşe în diguri şi au provocat revărsări de ape. Pentru înlăturarea efectelor distructive ale inundaţiilor mari din bazinul râului Timiş şi micşorarea frecvenţei acestora în localităţile limitrofe, în anul 2005, a fost elaborat studiul de fezabilitate care prevedea refacerea digurilor calamitate şi mărirea clasei de importanţă a digului mal drept, pe sectorul Lugoj – Coştei, de la clasa a IV-a la clasa a III-a , a digurilor de apărare pe sectorul Şag – frontieră, prin mărirea clasei de importanţă de la clasa a IV-a la clasa a III-a, execuţia de lucrări de consolidare de maluri a albiei minore a râului Timiş şi de stabilizare a albiei.
În colaborare cu sârbii...
Având în vedere faptul că Timişul este un râu transfrontalier, au avut loc o serie de întâlniri ale experţilor Comisiei mixte hidrotehnice româno-sârbe ce au avut ca scop concordarea dimensionării lucrărilor hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor de pe râul Timiş de pe sectorul de interes comun Cebza - Boka.De asem