Daca mai era nevoie cumva, scandalul de la Liceul "Bolintineanu" a relevat, inca o data, o realitatea trista. Legata de practici, relativ recente, ale procurorilor romani. Incet, dar sigur, munca de teren a fost inlocuita prin munca de birou. Asa se explica de ce Liceul "Bolintineanu" a fost luat cu asalt de politisti, impanzit de dube si autobuze. Pentru ca, in loc sa vina procurorii acolo de unde isi puteau strange eventualele probe, ei au incercat sa ii ia pe sus pe adolescenti pentru a-i aduce la birou. Pare un detaliu, dar nu e. In buna masura deteriorarea dramatica a imaginii unor procurori si lipsa de credibilitate, din ce in ce mai accentuata in aceasta importanta institutie, au la origine, printre altele, si comoditatea acestora.
Toata lumea a vazut filmul de la "Bolintineanu". Avand niste banuieli furnizate de Serviciul Roman de Informatii sau chiar indicii, dar nicidecum probe, procurorii s-au gandit ca ar fi bine sa treaca la blitzkrieg. Razboiul fulger insemna aducerea urgenta, la gramada, a copiilor si profesorilor, despre care se presupunea ca au dat sau luat mita sau ca ar putea fi martori ai unor asemenea operatii, in birourile Procuraturii rezervate anchetei. Pentru ca, intimidati dupa ce au fost luati pe sus, speriati de cele intamplate si lipsiti de o minima asistenta juridica, adolescentii sa le poata servi, pe tava, probele domnilor procurori. In acest scop, tot la gramada, au fost redactate peste o suta de mandate de aducere. Si era vorba doar de primul lot.
Mandatele de aducere, dinainte redactate, ca sa nu mai vorbim de numarul lor excesiv de mare, reprezinta un abuz al procurorilor. Intr-un stat in care functioneaza Codul de Procedura Penala, aparat fiind chiar de catre avocatii statului, care sunt procurorii, oamenii nu pot fi pur si simplu insfacati de pe strada sau din societatile comerciale in care lucreaza si, cu