Codul Insolvenţei aduce modificări semnificative în ceea ce priveşte răspunderea persoanelor cărora li se imputează intrarea în procedura de insolvenţă. Astfel că, administratorii responsabili pentru intrarea în incapacitate de plată a firmelor vor fi obligaţi să aducă bani de acasă pentru a acoperi datoriile acestora. De asemenea, managerii nu vor mai putea ocupa poziţii asemănătoare timp de zece ani de la data hotărârii judecătoreşti definitive.
Proiectul de Cod, gândit de un grup de specialişti din case de avocatură, firme de insolvenţă, dar şi din Guvern, îşi propune să împiedice acţiunile celor care apelează la această procedură în mod fraudulos.
Documentul stabileşte că, în cazul în care în raportul administratorului judiciar sau al lichidatorului sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, judecătorul sindic poate dispune, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, ca o parte sau întregul pasiv neplătit al debitorului ajuns în stare de insolvenţă să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvenţă a debitorului, fără să depăşească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă. Persoana împotriva căreia s-a pronunţat o hotărâre definitivă de atragere a răspunderii nu mai poate fi desemnată administrator sau, dacă este administrator în alte societăţi, va fi decăzută din acest drept, timp de 10 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.
O altă modificare vizează creditorii care pot solicita insolvenţa debitorului. Prin urmare, un creditor va fi îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii insolvenţei în cazul în care creanţa sa împotriva patrimoniului debitorului este certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 30 de zile, nu d