Beneficiile sau problemele asupra vieţii provocate de suplimentele de vitamine sunt subiectul unor polemici de mai mulţi ani. În timp ce unii cercetători consideră că produsele alimentare din zilele noastre nu ne pot furniza cantitatea necesară de oligoelemente, recomandă consumul unor suplimente de vitamine, alţii se îndoiesc că suplimentele de vitamine sunt benefice şi că ar putea îmbunătăţi starea de sănătate a omului.
Cercetători elveţieni au realizat un studiu recent, prin care demonstrează că vitaminele C şi E consumate în exces reduc speranţa de viaţă cu 25%. Experimentul s-a realizat pe rozătoare, nu pe oameni, după cum a relatat luni publicaţia The Daily Mail, citată de site-ul rus Utro.
O parte din rozătoarele implicate în experiment au primit o alimentaţie obişnuită, în timp ce hrana celui de-al doilea grup a fost suplimentată cu vitaminele C şi E. De regulă, dozele mari de antioxidanţi în dietă ar fi trebuit să încetinească procesul de îmbătrânire. În mod obişnuit, şobolanii din această subfamilie trăiesc aproximativ 500 sau 600 de zile. Cu toate acestea, vitaminele au provocat un efect contrar: speranţa medie de viaţă a fost redusă cu 25% în cazul şoarecilor care au primit suplimente de vitamine.
“Când am început studiul nostru, ne aşteptam ca speranţa de viaţă a şobolanilor să crească, aşa cum s-a întâmplat cu rozătoarele dintr-o cercetare anterioară. Şi am fost foarte surprinşi când acest lucru nu s-a întâmplat”, declară profesorul Colin Selman, de la Universitatea din Glasgow.
Potrivit acestuia, rezultatele arată că dozele mari de antioxidanţi au efecte diferite în funcţie de specie.
În Marea Britanie, cele mai populare suplimente de vitamine sunt C, E şi beta-carotenul - un pigment conţinut în morcovi, roşii şi broccoli. Aproximativ zece milioane de oameni din Marea Britanie consumă în mod regulat aceste vitamine. Dar ex