Am luat la pas ieri Bulevardul Brăilei din Focşani, de la capătul intersecţiei cu Bulevardul Unirii, până la ieşirea din oraş, spre Mândreşti. Impresia generală a fost de aspect învechit al blocurilor, în unele cazuri de întoarcere în timp, în perioada comunistă: faţade cenuşii, tâmplării mâncate de rugină, spaţii comerciale părăsite, cu geamuri murdare şi pline de praf. În acest peisaj, destul de pestriţ, atrag atenţia şi faţade ceva mai îngrijite, reabilitate termic, cu flori în glastră, însă aspectul general este gri, neomogen, cu pete de culoare. Pe bulevard sunt şi blocuri cu trei etaje, ceva mai cochete, iar spre ieşirea din oraş, şi blocuri de opt etaje.
Strada este peticită, dar circulabilă, cu denivelările de rigoare. Trotuarele nu sunt într-o stare tocmai bună, pentru că nu sunt pavate decât pe o mică porţiune, la sensul giratoriu de la Kaufland. Dacă eşti nevoit să mergi cu treburi la instituţiile din zonă (APIA, ANIF, DSVSA), îţi cam rupi picioarele în trotuarul scurmat, plin de bolovani, denivelări, urcuşuri şi coborâşuri, după cum ne-a sesizat şi un cititor.
Spaţiile verzi sunt prezente, însă curăţenia din jurul blocurilor cam lasă de dorit. În faţa fiecărei scări sunt mici grădini, cu trandafiri, mai îngrijite sau mai puţin îngrijite de locatari, unde mai pot fi zărite şi câte o măsuţă cu bănci sau, nelipsitul grătar. Am avut surpriza să descoperim la capătul unei alei, printre blocuri, o rulotă maro, deschisă şi, după toate aparenţele, locuită.
Locuitorii din zona Brăilei au la dispoziţie două parcuri unde pot ieşi la plimbare, la iarbă verde. Unul este Parcul Shumann, unde este amenajat şi un loc de joacă pentru copii, cu tobogan, leagăne şi balansoar, iar al doilea este parcul din faţa staţiei de autobuz, cu gard viu, câteva bănci, dar fără prea mulţi copaci unde te poţi adăposti de căldura şi razele soarelui la amiază. @N