Cum este în politică, nu era mai bine în diplomaţie?
Dar eu sunt din ianuarie 2009 în politică, de când am devenit membru al Partidului Liberal Democrat, ceea ce înseamnă că şi la guvernare, şi în diplomaţie am revenit de această dată pe filieră politică. Am fost în aceşti ani membru activ al partidului, am fost ales şi prim-vicepreşedinte al PLDM.
Deci, nu se poate vorbi de tehnocratul, ci de omul politic Iurie Leancă?
Nu, sunt om politic şi această coaliţie este expresia voinţei a trei entităţi politice de a se angaja în continuarea reformelor iniţiate anterior, iar Cabinetul de miniştri nu este altceva decât expresia acestei majorităţi politice. Deci, eu nu sunt un tehnocrat.
Care sunt priorităţile guvernului condus de dvs.?
Pornim de la ideea că avem la dispoziţie un an jumătate, până la alegerile următoare, ceea ce înseamnă că, pe de o parte, trebuie să continuăm acţiunile şi reformele lansate atunci când s-a schimbat puterea, în 25 septembrie 2009.
Pe de altă parte, trebuie să învăţăm şi din greşeli. Suntem un organism viu, o democraţie tânără. Suntem într-un proces continuu de a învăţa regulile democratice, de a lucra într-o coaliţie, ceea ce nu e un exerciţiu simplu, dar e mai bine așa decât cum a fost până în 2009, cu un singur partid care domina scena politică.
În ce privește prioritățile guvernului, în primul rând ne dorim să creăm locuri de muncă. Obiectivul îl putem atinge prin continuarea unor reforme începute sau iniţierea altora, prin crearea unui mediu de afaceri prielnic, prin atragerea investiţiilor atât din afară, cât şi de la întreprinzătorii autohtoni, inclusiv din partea celor care lucrează în diaspora şi au anumite resurse financiare pe care ar dori să le investească acasă. Există deocamdată impedimente. Am întâlnit un întreprinzător olandez căsătorit cu o moldoveancă care a început să investească bani