Noille autorităţi egiptene au anunţat viitoarele etape ale tranziţiei politice, respinse de către Fraţii Musulmani, după ce au fost îngropaţi zeci de susţinători ai preşedintelui demis Mohamed Morsi, ucişi în manifestaţiile de luni.
"Fiecare provincie organizează astăzi manifestaţii şi funeralii", a declarat purtătorul de cuvânt al mişcării Fraţilor Musulmani, Gehad El-Haddad.
Mişcarea islamistă, care a îndemnat la "revoltă", a publicat o listă cu 42 de susţinători ai lui Morsi, ucişi în manifestaţiile de luni. Alţi trei ucişi făceau parte din poliţie şi armată.
Manifestaţiile au avut loc luni dimineaţa, la sediul Garzii Republicane din Cairo şi s-au soldat cu 51 de morţi şi 435 de răniţi, potrivit serviciilor de intervenţie.
Preşedintele interimar al Egiptului, Adly Mansour, a ordonat iniţierea unei anchete. De asemenea, el a emis o declaraţie constituţională cu privire la organizarea unor alegeri legislative în 2014. O nouă Constituţie va fi supusă referendumului, după ce vor fi anunţate alegerile prezidenţiale.
Dar aceste încercări de împăcare ar putea fi insuficiente: declaraţia a fost imediat denunţată de către un resposabil de rang înalt din cadrul mişcării Fraţii Musulmani.
"Un decret constituţional emis de către o personă desemnată în urma unei lovituri de stat... înapoiază ţara", a afirmat Essam al-Erian, pe pagina sa de Facebook.
Funeraliile susţinătorilor lui Morsi au avut loc într-o atmosferă tensionată, din cauza demiterii de către armată pe 3 iulie a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi. În urma confruntărilor dintre susţinătorii şi opozanţii lui Morsi, au murit peste o sută de persoane.
Fraţii Musulmani au numit evenimentul de luni drept "masacru", acuzând luni "soldaţii" şi "poliţia", pentru deschiderea fără motiv a focului asupra manifestanţilor. Partidul Justiţiei şi Libertăţii (PLJ), organi