„Societăţii nu i se aduc învinuiri“, răspunde BCR Asigurări
Procurorii DIICOT au ridicat ieri 44 de persoane, jumătate fiind angajaţi ai companiei de asigurări BCR Viaţă, pentru audieri într-un caz de evaziune fiscală, în care prejudiciul este estimat la 6 mil. euro.
Peste o sută de firme sunt suspectate că au evitat plata taxelor şi a contribuţiilor sociale plătind salariile angajaţilor prin intermediul unor poliţe de asigurare de viaţă răscumpărate anticipat de către salariaţi.
„Din probele administrate rezultă suspiciunea privind acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, prin încheierea de către angajator a unei poliţe de asigurare de viaţă colectivă, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare, respectiv a primelor lunare aferente clauzeu de economisire, fiind urmată imediat de „răscumpărarea clauzei suplimentare“ şi implicit de plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor“, potrivit unui comunicat al DIICOT.
Procurorii spun că banii ajungeau în conturile beneficiarilor după ce compania de asigurări reţinea un comision de 10% din prima plătită, acesta fiind practic singurul cost pentru firmele care apelau la această metodă de remunerare a angajaţilor. Astfel, costul angajatoruluiului pentru fiecare 1.000 de lei net plătit către salariaţi era de 100 de lei. Dacă sumele respective ar fi fost plătite conform legii, cheltuiala angajatorului ar fi fost de circa 800 de lei la fiecare 1.000 de lei net.
Oficialii BCR Asigurări spun că au transmis ieri toate documentele şi informaţiile solicitate de procurori şi au precizat că niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de anchetă.
„Societăţii nu i se aduc învinuiri. BCR Asigurări de Viaţă acţionează în deplină legalitate, respectând legislaţia şi normele care reglementează activitatea